Novinky

Nejvýznamnější ocenění města Litomyšle, Cenu purkmistra Laška, převzal v pondělí 17. září ve Smetanově domě proděkan pro vědecko-výzkumnou činnost a zahraniční spolupráci Fakulty restaurování Karol Bayer. Zasloužil se o rozvoj fakulty a pomohl z ní vytvořit instituci, která má výborné renomé nejen u nás, ale i ve světě. Ing. Karol Bayer získal ocenění symbolicky v roce, kdy si tato umělecky zaměřená fakulta připomíná pětadvacetileté výročí výuky restaurování v ...
Cena purkmistra Laška 19. 09. 2018
V pondělí 17. září se ve Smetanově domě uskutečnilo předávání cen města. Cenu purkmistra Laška obdrželi první porevoluční starosta Ing. Miroslav Brýdl a proděkan Fakulty restaurování Univerzity Pardubice Ing. Karol Bayer. Cena Rady města Litomyšle byla in memoriam udělena Vratislavu Blažkovi. Za dirigenta a kapelníka cenu převzala jeho dcera Jana Růžičková. Miroslav Brýdl Cenu purkmistra Laška získal za mimořádné zásluhy o proměnu Litomyšle na moderní historické město. Karol Bayer stejnou...
Objevte kulturní a vědecké akce pořádané Univerzitou
V novém akademickém roce 2018/2019 se mohou čtenáři Univerzitní knihovny těšit na nové služby. Mají možnost většího počtu výpůjček nebo platit bezhotovostně za upomínky. V galerii je k vidění nová výstava a se změnami přicházejí i koleje a menza. Univerzitní knihovna je připravena na příliv studentů. Svým čtenářům nabídne zase lepší služby a přichystala několik změn. Reagovala tak na opakovaná přání svých uživatelů. „Nejčastějším požadavkem studentů byla možnost zaplatit...
Univerzita Pardubice se zařadila do první čtveřice vysokých škol, kterým Národní akreditační úřad pro vysoké školství udělil na deset let tzv. institucionální akreditaci pro šest oblastí vzdělávání. Tímto krokem potvrdil univerzitě známku vysoké kvality. „Prošli jsme nezávislým a velice náročným hodnocením. Je pro nás a další rozvoj univerzity a jejích fakult nesmírně významná,“ řekl rektor univerzity prof. Ing. Jiří Málek, DrSc. S účinností od 7. září 2018 může následujících deset...
Fakulta restaurování nabízí ke koupi dvě publikace vydané v roce 2018 u příležitosti 25. výročí založení školy restaurování v Litomyšli. Publikaci zachycující historii školy a její vývoj až do současnosti je možné získat za 85,- Kč, almanach absolventů pak za 150,- Kč. Prodej zajišťuje děkanát fakulty, a to v pracovních dnech. Pouze o víkendu 8., 9. a 29. 9. 2018 vždy od 10 – 17 hodin je možné je získat v Červené věži (Jiráskova 3) a v piaristické koleji (...
V letošním roce se stánek Univerzity Pardubice stal už potřetí součástí sportovního parku Na Špici. Malí i velcí návštěvníci si mohli zasportovat a vyzkoušet například různé pohybové aktivity či veslařský trenažér. Na vědeckém stanovišti SCIENCE POINT obohacovali vysokoškolští pedagogové a jejich studenti o další vědomosti nejen děti, ale také jejich rodiče. Vyzkoušet si tak mohli nejrůznější kvízy z oblasti sportu, přírodovědných či technických oborů. Letošní Sportovní park...
Fakulta restaurování připravila také v tomto roce Letní školy, v rámci kterých se nejen zájemci o studium mohli zdokonalit ve svých výtvarných dovednostech – kresbě, malbě a modelování částí sochy. Účastníci absolvovali kurzy pod vedením akademického malíře Tomáše Lahody a MgA. Pavla Hoška z Ateliéru výtvarné přípravy. Po dva červencové týdny probíhal na Fakultě restaurování letní přípravný kurz pro případné budoucí uchazeče o studium, ale i pro veřejnost. Pro třináct...
Kovová nádoba uložená do hrobky v egyptském Abúsíru před 5000 lety byla vyrobena z materiálu, který se používal v té době v daleké Anatólii – současném Turecku. Dokázali tak, že kovy urazily několik tisíc kilometrů. Jedním z odborníků, který materiál použitý na výrobu nádoby zkoumal, byl i chemik z Katedry chemické technologie Fakulty restaurování Ing. Jiří Kmošek. To, že kovy musely urazit velkou vzdálenost, dokládá studie v prestižním časopisu Journal...