Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Redukce solí odsolovacími zábaly a zásypy v kapli na hradě Landštejn
Autoři: Wichterlová Zuzana | Waisserová Jana
Rok: 2024
Druh publikace: ostatní - článek ve sborníku
Název zdroje: Nové materiály a přístupy v restaurování: sborník z konference sdružení pro ochranu památek Arte-fakt
Název nakladatele: Arte-fakt - sdružení pro ochranu památek
Místo vydání: Kutná Hora
Strana od-do: 54-65
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Redukce solí odsolovacími zábaly a zásypy v kapli na hradě Landštejn V letech 2017-2022 byl v kapli proveden rozsáhlý průzkum a restaurování interiéru kaple. Kaple v Malé věži na Landštejně je jednou z nejcennějších románských památek na našem území. Do současnosti se v ní dochovaly jak původní omítky s fragmenty maleb a rytými i malovanými grafitti, tak unikátní románské maltové podlahy. Časové zařazení bylo nově potvrzeno podrobným materiálovým průzkumem v kombinaci s průzkumem in situ (2017). Hlavním cílem průzkumu bylo identifikovat příčiny akutní degradace omítek a navrhnout možnosti řešení. V omítkách byly zjištěny extrémně vysoké koncentrace vodorozpustných solí v důsledku několik set let trvajícího zatékání do zdiva. Přímý původce solí nebyl identifikován (sklad střelného prachu, exkrementy ptáků, aditiva do injektážních malt…). V kapli byla umístěna čidla na sledování relativní vlhkosti a teploty. Soli zcela zásadně zvyšují svou degradační aktivitu při častých výkyvech vzdušné vlhkosti. Na základě doporučení klimatologa došlo ke zkušebnímu kompletnímu utěsnění otvorů v kapli (okna, dveře). Hlavním cílem následujícího zásahu na cca 300 m2 románských omítek bylo snížit koncentrace vodorozpustných solí, odstranit nevhodné a degradované doplňky a zajistit omítky vhodným tmelem. Samotný restaurátorský zásah začal v roce 2019 základní konzervací omítek a maleb a opakovanými odsolovacími zábaly, které návazně probíhaly až do roku 2022. Na odsolovací zábal byla vyvinuta směs, jejíž vlastnosti byly nastaveny tak, aby mohla absorbovat maximum solí. Jako plnivo odsolovací směsi proto nebyl využit pouze písek, ale zcela inovativně (na doporučení technologa) opuka, která má otevřenou kapilární strukturu. Směs bylo třeba vyladit tak, aby se nesmršťovala a neoddělovala od podkladu. Celý proces byl sledován průběžným odebíráním vzorků jak ze samotných omítek, tak z odsolovacích zábalů. Vyhodnocením výluhů solí ze zábalů bylo zjištěno, že výrazně efektivnější jsou dlouhodobé zábaly (cca 4 měsíce), než krátkodobé. V kapli bylo proved Redukce; soli; odsolovacími; zábaly; zásypy; hrad; Landštejn